Tacopaj
Tacopaj
Inte kunde man ana när den mexikanska nationalrätten introducerades i Sverige att den skulle bli en sådan fundamental succé och närapå utnämnas till nationalrätt även i Sverige, men visst kan vi förstå att den blivit så populär. Tacos har numera sin självklara plats i de svenska hemmen en gång i veckan, nämligen under fredagsmyset, så kanske det inte är så konstigt att denna enkla med klassiska rätt nu utvecklas och varieras som aldrig förr. Vill du överraska på fredag med något nytt, men ändå passande, till familjemiddagen kanske vi kan fresta med en tacopaj att ställa fram på bordet?
Lyckas med mat tipsar om Tacopaj!
- Blir det över tacopaj kan du enkelt frysa in den i en vanlig fryspåse eller plastburk. Värm den sedan i ugnen eller mikron.
- Vill du ha lite crunsh i din paj kan du enkelt smula ned nacho- eller tortillachips på din färdiga paj.
- För att göra pajerna laktos eller mjölkfria så byter du ut produkterna mot laktosfria eller sojabaserade alternativ.
- Låt kreativiteten flöda och sätt guldkant på nästa fredagsmys med lite förnyelse på middagsbordet!
Tillbehör till tacopaj
- Krydda till din tacos med olika tillbehör som t.ex. tomatsalsa, guacamole, cheddarostsås eller majssalsa!
- Här hittar du massor av utsökta recept på tillbehör till tacos!
- Tips på hur du gör egen hemgjord tacokrydda >>>
- Prova även vår guide till det perfekta pajskalet här >>>
Bra redskap att använda när du lagar paj!
- Pajform- Vi har pajformar med klassiska vågiga kanter och löstagbar botten som gör det enkelt att servera pajen hel. Klicka här för att se alla våra pajformar!
- Keramiska bakningskulor - Keramiska kulor för bakning av t.ex. pajskal. Kulorna leder värme och hjälper till att förhindra blåsbildning och att degen krymper under gräddning. Keramiska bakningskulor för pajskal >>
- Små pajformar - Formarna har veckade kanter och lös platta i botten. perfekt att laga portionspajer i.Här hittar du små pajformar >>
Recept Tacopaj
- Förberedelser: 10 minuter.
- Tillagning ca: 45 minuter
- Klart på: 65 minuter
- Receptet räcker till 4-6 portioner
- Tacopaj
- Mexikansk mat
- 320 kcal
Ingredienser
- Pajskal
- 3,5 dl vetemjöl
- 150 gr smör
- 2 msk kallt vatten
- 1 ägg till pensling
- Fyllning
- 150 gr stekt köttfärs
- 50 gr majskorn
- 1 röd paprika, finhackad
- 2 tomater, finhackade
- 1 gullök finhackad
- 1 vitlöksklyfta, finhackad
- 30 st nachos, smulade
- 100 gr riven ost
- 1 dl tacosås
- 3 dl grädde
- 2 dl mjölk
- 6 st ägg
- Salt och svartpeppar
- tacokrydda
Så här gör du Pajen
- Pajskal
- Finfördela smöret i mjölet och tillsätt vattnet. Arbeta snabbt ihop till en deg.
- Tryck ut degen i en hög pajform eller springform med löstagbar botten, ca 25 cm i diameter. Nagga degen och låt den stå svalt 20-30 min. Vispa upp ägget och pensla skalet innan du förgräddar det.
- Värm ugnen till 200 grader, förgrädda pajskalet 10-15 min.
- Fyllning
- Koka upp mjölk och grädde, dra åt sidan och blanda i ost, köttfärs, tomater, lök, vitlök, nachos, majs, tacosås och den rivna osten. Rör tills osten har smält. Kyl ned tills fyllningen är under 50 grader.
- Knäck äggen i en stor skål och vispa dem lätt, blanda sedan äggen i fyllningen och rör om. Smaka av med salt och peppar och tacokrydda.
- Slå fyllningen i det förgräddade pajskalet och grädda pajen 35-45 minuter ca 140 graders ugn tills äggstanningen har stelnat.
- Tacopaj kan även göras på det som blir kvar från tacomiddag. vi på Lyckas med mat brukar servera pajen varm eller ljummen med en grönsallad eller en tomatsallad.
Tacopajer
Är snabblagade vilket är perfekt efter en tung arbetsvecka när hela familjen helst bara vill slappna av, och ingredienserna är välkända hos både stora och små.
Den klassiska tacokryddan är med, likaså köttfärsen. Också creme fraichen och den rivna osten är på plats. Saknar du grönsakerna är en fräsch sallad det givna tillbehöret till en tacopaj. Du kan även göra en härlig tacopaj med bl.a. kyckling, ost och hemgjord tacosås. Recept på olika härliga tacopajer hittar du här nedanför!
Tacotårta
En något mer pysslig variant är tacotårtan, som blivit mångas favorit på senare tid. Den perfekta bjudrätten när du har barn på besök, och de kan gärna hjälpa till i skapandet av denna enkla men kreativa maträtt. Även här är ingredienserna välkända för alla vilket ju såklart är en fördel när det är barn inblandade, och själva resultatet blir uppskattat av alla inblandade kockar.
Tårtan byggs av tortillabröd i lager, varvat med köttfärs och andra ingredienser som passar att serveras varma, till exempel hackad rödlök, krossade tomater eller tomatpuré och riven ost. Den modiga kan med fördel varva in fetaost, oliver eller andra ingredienser som kanske inte ingår i standardreceptet på tacos men som ger en uppfriskande variation. Kronan på verket blir förstås en topping av riven ost eller ostsås och så tillagas hela kalaset i ugnen varpå ytan blir härligt krispig på denna varma och härliga tacorätt.
4 recept
-
Tacopaj med köttfärs
Kategorier Pajrecept , TacopajTacopaj med köttfärs och creme fraiche Mexican chili. Servera gärna med lite gräddfil, tacosås och gurka.
läs mer -
Tacopaj med kyckling
Kategorier Pajrecept , TacopajTacopaj med kyckling och paprika, med smak av spiskummin och chilikrydda. Ost och tacosås i fyllningen gör den extra smakrik. Servera tacopajen med en sallad eller tomater och lite gräddfil.
läs mer -
Tacopaj med grönsaker
Kategorier Ostpaj , Pajrecept , TacopajTacopaj med grönsaker och fetaost. Lite hetta från chilikryddan och tacosåsen, styrkan väljer du själv. Serveras tillsammans med lite sallad och gräddfil.
läs mer -
Vegetarisk tacopaj
Kategorier Ostpaj , Pajrecept , TacopajVegetarisk Tacopaj med pajskal gjort på vetemjöl och majsmjöl. Lök, paprika, majs och tacosås i fyllningen ger god smak. Servera gärna med gurka, tomat och lite gräddfil.
läs mer
Johansson
Mycket nöjd